HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
† 1431  Jeanne d'Arc

Op klik op de afbeelding levert de volgende afbeelding;
een klik op de laatste afbeelding weer de heilige.

Gefingeerd proces van eerherstel voor Jeanne d'Arc
ca 1930, Emile Pinchon, sculptuur
Frankrijk, Noyon, Cathédrale Notre Dame.

Vanaf de 19e eeuw verandert de visie op Jeanne d'Arc. Enerzijds ziet men in haar het slachtoffer van kerkelijke heerszucht: zij is immers door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders ter dood veroordeeld. Het is de tijd dat het dogam van de pauselijke onfeilbaarheid wordt uitgeroepen!
Na de door de Fransen verloren oorlog van 1870-1871 wordt zij symbool van vaderlandsliefde: zij staat voor de hoop van de vernederde Fransen en het verlangen naar eerherstel. Intussen vestigt de Kerk zelf de aandacht op haar heiligheid. Dat leidt ertoe dat zij in 1909 wordt zalig verklaard, en heilig in 1920.
De afgebeelde personen verwijzen naar historische figuren, maar ze dragen de trekken van mensen uit de actualiteit van de kunstenaar. In Jeanne d'Arc zijn de trekken herkenbaar van zijn vrouw: Marie-Alice Laurent. De bisschop in het midden stelt Jean de Mailly voor (1425-1473), destijds bisschop van Noyon. Maar hij draagt de trekken van monseigneur Douais, bisschop van Beauvais ten tijde van de kunstenaar. De licht voorover gebogen man tegenover Jeanne verwijst naar de historische figuur van kanunnik Bouillé (1447-1476), deken van het kathedrale kapittel. Maar in hem herkent men Monseigneur Lagneaux (1888-1939), pastoor van de kathedrale kerk ten tijde van de kunstenaar.
In de tijd tussen de beide Wereldoorlogen was het kunstwerk zo omstreden dat men het lange tijd niet in de kathedraal wilde hebben.
[Gegevens ontleend aan een bijschrift in de kathedraal van Noyon]