× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
† ca -1700  Ruben Aartsvader

Info afb.

Ruben Aartsvader; Kanašn/Egypte(?); Ü ca 1700 vůůr Chr.

Feest 4 augustus.

Ruben was de oudste van de twaalf zonen van aartsvader Jakob. Daarmee is hij meteen ťťn van de stamvaders van de twaalf stammen van IsraŽl. Zijn nakomelingen woonden ten oosten van de Jordaan ter hoogte van de stad Jeruzalem.

Zijn vader Jakob, die omwille van zijn strijd met God, ook wel IsraŽl (= Gods-strijder) heette, had tien zoons bij zijn eerste vrouw Lea. Uiteindelijk kreeg hij bij zijn veelgeliefde tweede vrouw, Rachel, nog twee jongens, zijn lievelingetjes Jozef en Benjamin.

Als de kleine Jozef droomt dat hij de koning is en dat alle huisgenoten voor hem buigen, besluiten de oudste tien hem te grazen te nemen. Zij willen hem zelfs doden, maar daar zien ze vanaf op aandringen van Ruben, die als oudste verantwoordelijk is voor het leven van de familieleden. Nu gooien ze hem slechts in een droogstaande put. Ruben was van plan hem er op een stil moment weer uit te bevrijden. Maar de anderen waren hem voor en verkochten Jozef, de dromer, aan een Egyptische karavaan. Hun vader laten ze Jozefs kostbare gewaad zien dat ze door het bloed van een schaap hebben gehaald. Ze suggereren dat hij door een leeuw verscheurd moet zijn. Als Ruben ontdekt dat hij te laat is, treurt hij om het verlies van zijn broer.

Later wordt hem het eerstgeboorterecht ontnomen, omdat hij overspel pleegde met een bijvrouw van zijn vader (Genesis 35,22; 49,4).


Bronnen
[004;011; Dries van den Akker s.j. / 2007.07.07]

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen