×
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.
Sluit het venster om te blijven.
Oude Langendijk
De achterzijde van de Maria-van-Jessekerk staat op de plek waar pater Makeblijde sinds ca 1620 over drie naast elkaar gelegen panden beschikte. Het meest rechtse dubbele pand diende als woonhuis, in het linkse richtte hij een schooltje plus internaat voor katholieke meisjes in. In het tussenliggende pand woonde de hoofdonderwijzeres van de school. Over de gezamenlijke zolders heen lag de schuilkerk.
Dit stukje van de stad stond bekend als de Papenhoek, omdat de huiseigenaren bekende katholieken waren. Vanaf 1621 kreeg Makeblijde er een pater bij, Roeland de Pottere. Hij zou er tot 1662 verblijven.
In het buurhuis op de hoek met de Molenpoort - nog juist half zichtbaar - woonde en werkte vanaf 1653 tot aan zijn dood in 1672 de schilder Jan Vermeer. Zijn jongste zoon noemde hij Ignatius…
Portretschilderij van pater Roeland de Pottere door Hanneman(? † 1671),
vermoedelijk geschilderd vlak vóór - naar aanleiding van? - zijn vertrek naar Brugge,
ca 1661, tegenwoordig in Rijksmuseum Twente te Enschede.
In de eerste helft van de 18e maakte Radermaker een tekening van de schuilkerk.
Interieur van de schuilkerk uit 1744.
Hoewel de jezuïeten al vijfendertig jaar weg zijn, staat het blijkens het onderschrift nog altijd bekend als ‘de kerk der Jesuiten’. Als patroonheilige van de statie kozen de jezuïeten Sint Jozef. Waarschijnlijk om twee redenen. Ten eerste lag de kerk recht tegenover de zij wand van de Nieuwe Kerk, die de jezuïeten - niet ten onrechte - steeds aanduiden met de Onze-Lieve-Vrouwekerk: wat is er zinvoller dan vlak naast de kerk van Maria Sint Jozef te plaatsen? Bovendien moesten de jezuïeten in het verborgene te werk gaan. Welnu, is Sint Jozef niet de patroon van Jezus’ verborgen leven?
Situatie in 2011.
Het koor van de tegenwoordige Maria van Jessekerk ligt op de plek van de voormalige schuilkerk. Waar vroeger het woonhuis stond van Vermeer(s schoonmoeder) bevindt zich thans de pastorie.
© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen