× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Shell

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Shell

De naam St-Jacobschelp voor de kamschelp is afkomstig van Apostel Jacobus Maior (ook de Meerdere of de Oudere) en heeft van alles te maken met het de plaats Santiago de Campostella:
De naam Sant-Iago is de Spaanse weergave van Sint-Jacobus. Sinds de 9e eeuw vormt deze plaats één van de beroemdste en drukst bezochte bedevaartsoorden van de westerse wereld. In de middeleeuwen kwam het na Rome en Jeruzalem op de derde plaats. Langs de aanlooproutes in Frankrijk ('Melkweg' genoemd) ontstonden gedurende de middeleeuwen tallozen kerken, kloosters, kapellen en gasthuizen.

En het Shell symbool?

Het woord 'Shell' werd voor het eerst gebruikt in 1891, als handelsmerk voor kerosine die door Marcus Samuel and Company naar het Verre Oosten werd verscheept. Dit kleine Londense bedrijf handelde oorspronkelijk in antiek, curiosa en oosterse zeeschelpen. Deze laatste werden zo populair (in de Victoriaanse periode werden de schelpen veelal gebruikt om sieradendoosjes te versieren) dat ze al snel de basis vormde voor de winstgevende import- en exporthandel van het bedrijf met het Verre Oosten.

Het woord kreeg in 1897 de status van bedrijfsnaam, toen Samuel de 'Shell' Transport and Trading Company oprichtte. Het eerste logo (1901) was een mosselschelp, maar in 1904 werd gekozen voor een kamschelp om de bedrijfs- en merknaam uit te beelden.

De keuze voor een schelp als embleem is niet echt verrassend, omdat het de bedrijfsnaam was. Ook waren alle tankers van Samuel die kerosine vervoerden naar het Verre Oosten genoemd naar verschillende zeeschelpen. Maar waarom werd in 1904 nu juist de kamschelp gekozen als symbool voor het bedrijf?

Het kamschelpsymbool kunnen misschien worden toegeschreven aan een andere belanghebbende. Een zekere heer Graham die de kerosine van Samuel and Co. importeerde in India en verkocht als 'Graham's Oil', legde kapitaal in en werd een directeur van de 'Shell' Transport and Trading Company.

Er bestaat enig bewijs dat het schelpsymbool afkomstig is uit zijn familiewapen. De 'sint-jakobsschelp' werd door de familie Graham aangenomen als hun wapen, nadat hun voorvaderen een pelgrimstocht hadden gemaakt naar Santiago de Compostela in Spanje. Maar wat de oorsprong ook was, het oorspronkelijke ontwerp was een redelijk natuurgetrouwe weergave van de kamschelp of sint-jakobsschelp.

Toen de Royal Dutch Petroleum Company en 'Shell' Transport and Trading Company in 1907 samengingen, werden de merknaam en het logo van laatstgenoemde gebruikt. De nieuwe Royal Dutch/Shell Group kreeg de verkorte naam (‘Shell’) en het visuele embleem (de kamschelp). En zo is het nog steeds.

[http://www.shell.be/home/content/bel-nl/aboutshell/who_we_are/history_logo/ l]

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen