× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Beer

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Beer

In veel verhalen /legendes over heiligen komt een beer voor. Een paar voorbeelden:

Gallus van St-Gallen: ...zo zag hij hoe er een beer de berg afkwam en in de restanten van hun maaltje begon te woelen. Maar Gallus riep de beer toe:
"Groot beest, ik beveel je in de naam van de Heer, een flink stuk hout te halen en het op het vuur te gooien."
Onmiddellijk draaide de beer zich om, kwam even later terug met een enorm blok hout en legde dat in het vuur. Daarop wierp Gallus hem als beloning een stuk brood toe met het bevel:
"In naam van onze Heer Jezus Christus zeg ik je uit dit dal te verdwijnen. De flanken van de bergen zullen we samen met je delen, maar hier verbied ik je schade te doen aan mens en vee."
En meteen hobbelde de beer weg.

Amandus van Maastricht: Op één van zijn tochten naar Rome zat hij eens met zijn metgezellen aan de rand van een bos te eten. Plotseling kwam er een beer tevoorschijn. Allen schrokken geweldig, maar niet Amandus. Hij beval het beest voor hen als lastdier te fungeren tot ze op de plaats van bestemming zouden zijn aangekomen. Vlak voor Rome hergaf hij het beest de vrijheid.

Columba van Sens: Volgens de legende bestond een van haar folteringen erin dat ze werd ondergebracht in een bordeel, voor een christenvrouw, die bovendien maagd wilde blijven, wel het afschuwelijkste wat denkbaar was. Maar er kwam een beer, die zich opwierp als haar persoonlijke lijfwacht, en er was geen man die haar ook maar in de verte durfde te benaderen.

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen