× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Schatkist

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Schatkist

In het jaar 249 was keizer Decius net aangetreden en had al veel problemen. Hij leidde de aandacht even af door de een wet uit te vaardigen:
'Ieder die niet de verschuldigde eer gaf aan de aloude Romeinse goden, moest worden gestraft met verbanning; al zijn goederen zouden verbeurd verklaard worden en aan de schatkist vervallen.'
Onmiddellijk had de burgemeester van Carthago, Paternus, begrepen wat de bedoeling was. Hij stuurde een bode naar
Cyprianus, het hoofd van de christenen. Dat waren immers die lui, die alle Romeinse gebruiken aan hun laars lapten. Bovendien moest er veel geld zitten, want ze hadden altijd heel veel spullen en eten om aan de armen uit te delen...

Iets dergelijks komt ook naar voren in de levensbeschrijving van Laurentius van Rome:
De Romeinse keizer was in de veronderstelling dat de Kerk vele schatten moest bezitten, omdat diakens dagelijks zoveel voedsel en andere hulpgoederen in de achterbuurten van Rome naar de armen konden brengen. Ook had men bij de arrestatie van Sixtus, de bisschop van Rome, hem tegen Laurentius horen zeggen:
"Let goed op de schatten van de kerk?" De keizer had dus persoonlijk opdracht gegeven de diakens bijzonder scherp in de gaten te houden.
Uiteindelijk liet hij Laurentius arresteren en aan zich voorgeleiden met de vraag waar al die schatten van de kerk nu precies waren. Laurentius probeerde hem duidelijk te maken dat er geen sprake was van schatten, maar de keizer hield vol en gebood hem over een paar dagen alle schatten waarover zij beschikten op het Forum bijeen te brengen.
Op de afgesproken dag stonden op het Forum alle armen die Laurentius had weten te verzamelen en met een brede armzwaai zei hij tegen de keizer: "Daar hebt u dus de schatten de van de kerk!"
De keizer was zo gebelgd dat hij Laurentius tot de marteldood veroordeelde. De heilige diaken zou op een ijzeren rooster zijn vastgebonden, waaronder een vuur werd aangestoken, zodat hij langzaam werd gebraden.

De woorden die hij toen sprak zijn legendarisch geworden... lees het hier...

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen