× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Brood

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Brood

Het brood komt in zůveel mooie verhalen voor dat het moeilijk is een keus te maken...

De wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging (het voeden van 5000 man met vijf broden en twee vissen) wordt door alle evangelisten vertelt. Alleen bij Johannes horen we dat er een jongen onder de vijfduizend aanwezigen was die vijf broden en twee vissen bij zich had. De legende vertelt dat zit Martialis van Limoges was.
Ook zou hij tafeldienaar zijn geweest bij het Laatste Avondmaal. Hij was het die het water in het bekken had gegoten, waarmee Jezus de voeten van zijn leerlingen zou wassen.
Na de hemelvaart van de Heer werd hij door apostel Petrus zelf gedoopt.
En het verhaal gaat verder ....

Bij de beschrijving van Dositheus van Gaza wordt verhaald hoe die eerst 2 kilo brood per dag at en dat langzaam wist te verminderen tot iets meer dan 200 grm per dag.
Maar waarom deed hij dat? Lees het hier.

Emilion van St-…milion had van thuis geleerd te delen met de armen. Die gewoonte hield hij vol toen hij in dienst kwam bij de plaatselijke graaf. Zo was hij eens met een buidel vol een zak vol broden onderweg naar de armen, toen de graaf hem tegen het lijf liep:
ďWat heb je daar in die zak, Emilion?Ē
ďHoutblokken voor de armen zodat ze een beetje warmte hebben, meester.Ē
Inderdaad bleken de broden veranderd in houtblokken. Maar op het moment dat Emilianus ze uitdeelde aan de armen, waren het weer broden geworden.

Maria van Egypte woonde in AlexandriŽ en werkte daar als toneelspeelster en hoer. Tijdens een pelgrimsreis naar het Heilige Land bood zij op het schip haar diensten aan. Van oorsprong was zij christen; vandaar dat zij op het feest van de kruisverheffing meeging naar de Heilige-Graf-kerk voor het bijwonen van de eredienst. Maar op de drempel was het alsof een onzichtbare hand haar tegenhield en zij hoorde een stem tegen haar zeggen:
"Jij bent het niet waard ook maar een blik te slaan op het kruis van degene die voor jouw zonden zo bitter geleden heeft."
Als door de bliksem getroffen ging Maria door de knieŽn en begon op de vloer te huilen van spijt en berouw. Een voorbijganger meende met een bedelares te doen te hebben en schonk haar drie muntjes. Daar kocht ze drie broden van. Die moesten in haar levensonderhoud voorzien, nu zij had besloten de rest van haar leven door te brengen in de woestijn aan de overkant van de Jordaan. Ze bracht er 47 jaren door in boete en berouw, zonder dat zij nog iemand ontmoette.

Maar hoe weten wij daar dan van? Zij werd bij toeval ontdekt door een monnik... lees verder...

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen