× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Vuur (van begeerte)

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Vuur (van begeerte)

Martinianus van Cesarea ontving nooit een vrouw alleen bij zich. In de stad was hij het gesprek van de dag. Eťn van de lichte vrouwen, ZoŽ, was benieuwd of het wel waar was. Zij wachtte tot het slecht weer was, verkleedde zich als arme oude vrouw en klopte bij Martinianus aan, zeggend dat zij verdwaald was en bij nacht en ontij de weg naar de stad niet kon terugvinden en of zij geen onderdak kon krijgen. Martinianus had medelijden met haar, liet haar binnen, gaf haar te eten en ging zelf naar buiten om de nacht in gebed door te brengen.
Maar toen hij de volgende morgen zijn hut binnenstapte, kwam hij geschrokken tot de ontdekking dat er een prachtige jonge vrouw voor hem stond, kennelijk met de bedoeling hem te verleiden. Hij was van zijn stuk gebracht; in gedachten was hij al voor haar bezweken..hij ging hij naar buiten om te zien er niet iemand naar hem onderweg was. De ochtendkoelte bracht hem weer tot zichzelf; dat was Gods genade; en hij begreep dat hij toegaf aan een duivelse list.
Met blote voeten stapte hij in het vuur dat hij tevoren had aangemaakt, tot de gloeiende pijn hem dwong er weer uit te stappen. En hij riep tot zichzelf:
"Als je dit tijdelijke vuurtje niet eens kan verdragen, hoe dacht je dan straks de pijnen van het eeuwige vuur aan te kunnen?"

En hoe ging het verder met de vrouw, ZoŽ? Lees het hier.

Lees het levensverhaal van Goar van St-Goar om te zien hoe die omging met de gevolgen van het vuur van begeerte bij zijn bisschop Rusticus.

Lees ook het verhaal van een andere bisschop, Brictius van Tours, die werd aangewezen als de vader van een kind van nog geen maand oud....

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen